ЈОКО (ЏЕЈМС) МЕШТРОВИЋ, ЈУНАК ЦРНОГОРАЦА, СРБА И САД

 



Јоко Мештровић рођен је 22. маја 1894, у селу Ђурашевићи код Тивта, у то време у саставу Аустро-Угарске. 

Иако се понегде наводи и 1913. година, он је у Сједињене Државе емигрирао 1911, носећи аустријски пасош, према и данас доступној путничкој евиденцији луке Хамбург. 

Забележено је да је као један од многих Европљана у САД путовао паробродом „Пресидент Грант“ – трбухом за крухом, или како би се данас рекло, Мештровић је био економски имигрант. 

На пут креће из Хамбурга,па преко Француске и Саутемптона на америчкој тле ступа на острву Елис у Њујорку где се налази имиграциони центар.

Убрзо је добио америчко држављанство и населио се у месту Фресно у Калифорнији. 

После априла 1917. када су САД објавиле рат Немачкој и време ушле у светски сукоб, Мештровић, који је у међувремену узео америчко име Џејмс, јавио се, 
како се наводи, као добровољац америчкој војсци у Питсбургу, Пенсилванија.

Постао је наредник у Ц чети 111. пука 28. пешадијске дивизије пенсилванијске Националне гарде. 





Са овом дивизијом Мештровић је у лето 1918. доспео на Западни фронт, у Француску, где је ова америчка јединица водила тешке борбе против Немаца. 
Током битке у месту Фисмет, на северу Француске, он је спасао команданта своје јединице, због чега је заслужио високо одликовање.
„Видевши да командант његове јединице лежи рањен 30 јарди испред линије борбе, пошто се јединица повукла у заклон иза каменог зида, 
наредник Мештровић је добровољно напустио заклон и пузио под тешком митраљеском и артиљеријском ватром ка месту на којем је командант лежао. 

Узео је команданта на леђима и пузио ка сигурном месту, на којем му је пружио прву помоћ, у изузетном херојизму спасавајући живот официра“, 
забележено је у образложењу на основу којег је Мештровићу додељен Орден части.

Примирје у Првом светском рату између савезничких сила и Немачке потписано је у Компјењу 11. новембра 1918, а Мештровић је умро седам дана раније, 
4. новембра, од шпанског грипа. 

Сахрањен је у Сједињеним Државама, али су његови посмртни остаци пребачени неколико година касније у Мештровићево родно село. 
Тело је допремљено америчким ратним бродом и поново сахрањено у Ђурашевићима, на православном гробљу Светог Јована.
 

Орден части који су Алекса (Алекс) Мандушић и Јоко (Џејмс) Мештровић заслужили није, иначе, често додељивано америчко одликовање.
Према подацима из јуна прошле године, америчким војницима, припадницима морнарице, ваздухопловцима и припадницима обалне страже подељено је 3.513 ових ордена. 
Међутим, тек нешто мање од половине припало је борцима из Америчког грађанског рата (1861-1865).
Орден части додељује се искључиво припадницима америчке војске за личне поступке храбрости који превазилазе позив дужности.
У име Конгреса Сједињених Држава, одлуку о додели ових одликовања доноси председник Америке. Мандушића и Мештровића, који су међу 87 америчких хероја Првог светског рата,
одликовао је председник Вудро Вилсон.



Сједињене Државе памте своје хероје и са ових простора. 
Пре две године, када је широм света било пуно свечаности поводом стогодишњице Првог светског рата, 
представници амбасаде САД у Црној Гори обишли су Мештровићев гроб.
„Када је рат почео, приступио је (Мештровић) војсци САД као добровољац пристајући да ратује не само за Америку већ и Црну Гору. 
Због онога што се тада дешавало на Балкану, он се борио за своју родбину и пријатеље као и идеале који представљају Америку. 

На крају је за те идеале дао крајњу жртву“,рекао је том приликом тадашњих америчких војних аташе у Црној Гори, потпуковник Дарен Еванс.




https://www.talesofhonorpodcast.com/stories/james-i-mestrovitch

Извор: https://www.danas.rs/svet/joko-mestrovic-junak-crnogoraca-srba-i-sad/
 







		
		
			

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top